Team building za podjetja – zakaj ne bi poskusili nekaj novega

Po dveh letih pandemije korona virusa, ki je povzročila zmanjšanje druženja, manj dela v pisarni, veliko dela doma, zmanjšanje socialnih krogov, predvsem pa razdrobila marsikatere sodelavce v podjetju, ekipa Paintball Ljubljana predlaga da pridete na aktiven team building za podjetja.

Po več kot letu dni “zoom” sestankovanj, privoščite svojim delavcem kakovosten in zabaven team building izven pisarne, v zelenem ambientu Ljubljanskega Barja.

 

druzine in mini skupine paintball ljubljana

Ali ste se v preteklosti že udeležili kakšnega team building program -a in ste nanj morda že pozabili, saj so bile igre dolgočasne in monotone?

Ekipa Paintball Ljubljana ponuja prav nasprotno – izkušnje z nami ne boste pozabili, saj so vse igre aktivne in primerne za mešano ekipo sodelavcev. Za marsikoga bo to prva izkušnja s paintballom, laser tagom in v poletnih časih tudi z water tagom. Ne bo šlo brez plazenja, teka, hitre hoje, poskokov, počepov, šprintov, smeha, zabave, komuniciranja, taktičnih razprav, dodeljevanja in izpolnjevanja nalog, tekmovanja, tveganja. Aktivni bodo možgano in celotno telo, cilji team building-a za podjetja pa se bodo razvijali v ozadju čiste adrenalinske pustolovščine.

Naše igre vas bodo navdušile, doživeli boste :

  • Mini oviratlon
  • Slepi paintball
  • Skupinsko smučanje
  • Paintball
  • Laser tag
  • Water tag ( v poletnem času )

Celoten program team building -a pa si lahko pogledate na spodnjem posnetku:

Zakaj organizirati team building za podjetja pri nas

 

Globalna pandemija koronavirusa že od leta 2019 povzroča velike družbene, socialne, zdravstvene in gospodarske pretrese in zadržke. S povečanjem izolacije in dela na daljavo, vedno več ljudi dela od doma, vsekakor pa je občutno manj sestankovanj v živo in vse več preko računalnika. Ravno zato team building -i niso bili nikoli bolj potrebni kot so danes.

Paintball Ljubljana nudi zabaven team building program za zaposlene z aktivnostmi, ki jih marsikdo še ni poskusil.

Oglejte si team building za podjetja na naši spletni strani. Zberite svoje sodelavce in namesto ZOOM sestanka pridite v osrčje narave, zbistrite misli, zadihajte s polnimi pljuči, uživajte v zelenem ambientu ter aktivno sodelujte v izzivih in igrah. Na našem zunanjem poligonu boste uživali pogled na Ižico, ki teče neposredno mimo nas, Barjanske ravnine, vrhove Kamniško- Savinjskih alp in Krim.

V poletnem času si poleg aktivnosti lahko najamete tudi pokrit piknik prostor, kjer si lahko po sami igri privoščite zaslužen piknik. Na meniju je žar. Če potrebujete še žar mojstra, tudi za to poskrbi ekipa Paintball Ljubljana. Da pa se po sladici lahko še malce razmigate, lahko v neposredni okolici igrate tudi mini football, mini odbojko ter badminton.

V glavnem, zeleno, športno in aktivno!

 

Lokacija, lokacija, lokacija

 

Paintball Ljubljana se nahaja v biotsko raznovrstnem, zelenem Krajinskem parku Ljubljansko Barje ob reki Ižici, s pogledom na vrhove Kamniško Savinjskih alp in na Krim. Pozabili boste, da se nahajate le 10 min vožnje iz centra Ljubljane. Pri nas boste imeli dovolj prostora za parkiranje osebnih vozil. Ker pa se trudimo biti ekološko ozaveščeni, pa vseeno priporočamo, da se skupaj dogovorite in pridete s čim manj osebnimi vozili.

Za šole in večje skupine nudimo dovolj prostora za parkiranje avtobusov. Če bi želeli uporabiti ljubljanski potniški promet LPP, do nas lahko pridete z avtobusom št. 19i Tomačevo-Iška vas. Avtobusna postaja se nahaja manj kot 1 min hoje od poligona.

 

Zabavne igre brez pisanja na papir

 

Ekipa Paintball Ljubljana ima za Vas pripravljene samo atraktivne, aktivne in zanimive igre team building-a za podjetja.

Igre začnemo bolj lahkotno, z ogrevanjem na mini oviratlonu. Običajno dve ekipi ” tekmujeta ” na čas, katera pride čez oviratlon prva. Nato program začinimo z igrami zaupanja in spretnosti, kot so skupinsko smučanje in slepi paintball, za piko na i pa sledijo igre paintballa in laser taga.

Timsko delo in sodelovanje sta ključna pri igrah, kot je paintball. In na koncu koncev, kot tudi pri uspešnem poslovanju in delovanju podjetja, vse igre zahtevajo sodelovanje in komunikacijo- posameznik ne more zmagati sam. Animator je pri programu ves čas prisoten in vodi igre.

 

Usposobljeno osebje in inštruktorji

 

Ne glede na to, ali se prvič soočate z izbrano team building igro ali pa ste v njej  že veterani, vam je ekipa Paintball Ljubljana ves čas na voljo. Pred igro, ko vas sprejme, razloži pravila in demonstrira uporabe opreme, kakor tudi med igro, ko inštruktov ves čas pazi na upoštevanje varnostnih pravil.

Vse to, da naredimo vaš dan, kar se da zabaven, varen in poln adrenalina. Pri nas boste dobili vso zaščitno opremo, vse kar potrebujete vi, je nasmešek, udobno športno opremo in timski duh.

 

Možen najem piknik prostora in drugih storitev za organizacijo

 

piknik prostor za program team building za podjetja

Piknik plac za pogostitve na team buildingih. 1 piknik plac za cca 25 oseb.

Ob team building -u za podjetja si lahko ob aktivnosti najamate tudi piknik prostor, ki pride v kompletu z dvema hladilnikoma, elektriko ter navadnim in plinskim žarom za cel dan.

Možen je tudi najem žar mojstra za pripravo in postrežbo hrane ter čiščenje piknik prostora. Ob doplačilu lahko seveda dodate tudi druge aktivnosti iz naše ponudbe ali se pa dogovorimo za izvedbo team building-a za podjetja po naročilu.

Na lokaciji nudimo štiri pokrite piknik prostore. En piknik plac je namenjem družbi, ki šteje do 25 oseb. Če se ob aktivnosti odločite še za najem, lahko piknik plac koristite od 10.00 – 22.00.

 

 

 

 

 

 

Kako poteka zabaven team building za zaposlene

 

Mini oviratlon

 

Za ogrevanje in uvod v igre smo pripravili mini oviratlon. Po istem poligonu so se borili tudi člani ekipe šova The biggest looser. Kako pa se boste odrezali vi?

Animator vas razdeli v dve ekipi in meri čas. Prva ekipa začne, druga počiva in spremlja – ali pa tudi ne, odvisno katero taktiko boste ubrali. Ko prvi tekmovalec prestopi štartno linijo, se čas začne odštevati. Vsi tekmovalci ekipe morajo nato čez vse ovire mini oviratlona. Ko so vsi tekmovalci na končni platformi, se čas ustavi. Nato enako ponovi druga ekipa.

Točko dobijo tisti, ki jim je v najkrajšem času uspelo priti čez poligon. Malce skakanja, malce plazenja in hoje po štirih ne bo manjkalo, predvsem pa je pomembno, da delujete kot ekipa in si pomagate med seboj. Pomoč sotekmovalcev je zaželjena. Že v prvi igri bo na preizkušnji timski duh in izkazalo se bo, katera ekipa zna pokazati zunanjo samo – motivacijo članov in vzpodbujanje drug drugega.

Ekipi bosta na preizkušnji, katero taktično pot ubrati; pustiti šprinterja naprej, da se prebije čez vse ovire in se nato vrne pomagati še ostalim? Ali naj si člani med samim potekom sproti nudijo pomoč?

 

team building za podjetja

Slepi paintball

 

Pri slepem paintball-u se vsi tekmovalci razdelijo v pare. Včasih je potrebo iti iz cone udobja, zato naj bosta v paru dva, ki se med seboj najmanj poznata. Eden v paru ima v roki paintball marker (otroški marker za paintball) in zavezane oči. Na preizkušnji bo njegov sluh in sposobnost reakcije glede na hitro dobljene informacije.

Drugi v paru preveze nima, zato je njegova naloga dobro podajanje jasnih informacij in hitro komuniciranje – na prežeče se nasprotnike, ter ga usmerjati in voditi, da tudi on zadane tarčo – naprotnika. Pri slepem paintballu je pomembna sestavina dobra komunikacija- tako poslušanje kot sporočanje in zaupanje. Ena igra traja približno 5 min oz. dokler tisti, ki ne vidi, ne zadene tarče 10 krat, nato se igralca zamenjata. S tem se zamenjata njuni vlogi.

Ste poslušalec ali govorec?

 

 

team building za podjetja

 

Paintball smučanje

 

Igralci se postavite eden za drugega, v kolono in se postavite na smuči. Vsako nogo posebej zataknete za vrvico na smučeh. Tako morate vsi skupaj na smučeh hkrati premakniti levo in zatem desno novo itn., da pridete čim bliže tarči. Tarča je oddaljena okoli 40 metrov. Prvi v vrsti na smučeh, ki med igro ves čas drži marker v rokah, ima prevezane oči.

Tako se mora zanašati na svoj sluh in ravnotežje. Ko se dovolj približate tarči, jo mora prvi v vrsti zadeti. Vendar pozor, imate omejeno število kroglic, zato za prvega igralca izberite nekoga, ki ima mirno roko pod pritiskom. Le z dogovorjenim načinom komuniciranja in sledenja prvemu boste kot skupina prismučali čim bliže tarčam. Pri tej igri je zelo pomembno, da nekdo prevzame pobudo, poda navodila za skupno gibanje in vodi ekipo.

 

Laser tag

 

Igra laser tag je trenutno najbolj popularna igra na Paintball Ljubljana kot tudi na team building-ih za podjetja, saj je povsem nova! Igra laser tag je popolnoma neboleča izkušnja.

Oprema je vodena računalniško in igralcem sporoča, ko je zadet, ko mu zmanjka municije in ko dobi novo življenje. Brez goljufanja in brez bolečine. V večini primerov se pri laser tagu  igra scenarij osvajanja zastavice, kjer more ekipa, med tem ko eliminira nasprotnike, zadržati zastavo v svoji posesti 5 min. Ko je to storjeno, tista ekipa dobi točko, menjamo strani in nova igra se lahko prične.

laser tag oprema za team building za podjetja

Laser tag oprema.

 

Paintball ali low impact paintball

 

Za zadnjo igro kot piko na i lahko izbirate med klasičnim paintballom in low impact paintballom. In v čem je razlika? Pri Low impact paintball uporabljamo manjše, lažje markerje z manjšimi paintball kroglicami. Posledično low impact paintball povzroča manj bolečine in je v veliki večini bolj zabavna izbira. Primerno še posebej za ekipe, ki imajo člane z različnimi izkušnjami s paintballom.

 

Water tag oz. vodne igre

 

V primeru lepega vremena in temperatur nad 20 stopinj celzija, bo ekipa Paintball Ljubljana izvedla tudi water tag oz. vodne igre. Za 20 minut boste pozabili na čisto vse svoje tegobe, se spremenili v otroke in se obmetavali z mokrimi gobami za pranje avta ter špricali z vodnimi pištolami.

Prebudite otroka v sebi in se sprostite.

Ta aktivnost vas zagotovo ne bo pustila suhe. 😉

 

Kaj sploh je team building za podjetja

 

Team building za podjetja je aktivnost, v kateri se skupina zaposlenih, ki običajno sodeluje na skupnih projektih za krajše ali daljše obdobje, nauči učinkovito delovati v timu. Kdo prevzame vodstveno pozicijo, kdo zagnano daje ideje, kdo opazuje, kdo se prepusti vodenju?

Vse to lahko prepoznamo preko iger, ki so namenjene povečanju motivacije in spodbujanju sodelovanja, zaupanja ter dobre in jasne komunikacije. Še več, aktiven team building lajša stres, povečuje produktivnost ter spodbuja sproščenost in pozitivne odnose, ki jih bodo zaposleni prenesli v podjetje.

Zelo pomembno pa je tudi, da so udeleženci team building-a za podjetja kar se da sproščeni, se zabavajo in za tisti čas pozabijo na delo in obveznosti.

Podjetja se začenjajo usmerjati k športnim in zabavnim programom kot načinu izgradnje boljše ekipe in izboljšanju morale v timu. Kot v pravem ekipnem športu.

 

dva igralca med igro paintball-a

Sredi akcije.

 

Če posplošimo, lahko vsako skupno preživljanje prostega časa zaposlenih v istem podjetju izven poslovnih prostorov podjetja imenujemo team building.

Paintball, laser tag, mini oviratlon, vodne igre v poletnih časih, piknik, žar … vse to so aktivnosti in dejavnosti  ki se uporabljajo pri team building-u za zaposlene v parku Paintball Ljubljana.

V času nenehnih sprememb v delovnem in osebnem okolju, se podjetja odločajo za izvedbe team bilding-ov za podjetja. S tem skušajo ekipi svojih zaposlenih pomagati, da se bolje spoznajo, da znajo boljše komunicirati, rešiti nastale težave in konflikte, ki so nastali znotraj podjetja.

 

 

 

 

 

Več o tem kaj je team building si lahko preberete na našem blog zapisu.

Zakaj se team building za podjetja res obrestuje za delodajalca

 

Raziskave (vir 1) kažejo, da se team building za podjetja obrestuje, saj se dvigne učinkovitost zaposlenih in kasneje posledično tudi podjetja. Vpliva na  kognitivne, afektivne procese v timu. Vsak evro vložen v team building za podjetja se 2- krat povrne.

Predvsem pa se izboljšajo naslednje sposobnosti, brez katerih ne gre delovati v timu:

  • določanje ciljev
  • medosebni odnosi
  • reševanje problemov
  • razjasnitev in izpolnjevanje nalog v podjetju

Če želite ugotoviti, ali je team building pomemben, morate vedeti, kakšen je namen le-tega. Težava mnogih organizacij pri oblikovanju ekip je ta, da se udeležijo programa, ne da bi razumeli, kaj želijo doseči. Za uspeh torej najprej določite svoje cilje-  pa naj bo to zaupanje, ustvarjalnost ali jasno komuniciranje.

 

igranje paintball-a na team building-u

Napad je najboljša obramba.

Prednosti organizacije team building-a za podjetja

 

Boljša komunikacija v timu

Skozi naše team building igre bodo udeleženci morali komunicirati med seboj, če bodo želeli doseči skupni cilj, kar se bo preneslo tudi v delavno okolje.

 

Ekipe bodo bolje sodelovale tudi v podjetju

Vse naše igre so grajene na sodelovanju, vsak posameznik se bo moral odreči svojemu egu in se podrediti skupinski taktiki.

 

Sproščenost na delovnem mestu

Vse team building igre za zaposlene vsebujejo elemente zabave in nekaj, kar bo ekipo nasmejalo in sprostilo.

 

Več zaupanja in lažji prenos informacij

Ker moraš pri večini naših iger zaupati kolegu, da ti krije hrbet, se to zaupanje prenese tudi v podjetje. Lažje je  sodelovati z nekom, ki mu zaupaš.

 

Izboljšanje motivacije za delo  in razvoj « team spirita«

Ni večje motivacije kot skupinski uspeh, ko ekipi uspe opraviti nalogo oz. doseči cilj. Med igro se tudi opazi, kdo so tisti, ki motivirajo in kdo so tisti, ki morajo biti motivirani od soigralcev.

 

Naučijo se ekipno premagovati ovire in težave v timu

Ko na team building-u za podjetja nastane težava ali morate prestati izziv, ste sodelujoči primorani stisniti glave skupaj in najti najustreznejšo rešitev. Veliko takih situacij je tudi v podjetjih, vendar se preveliko krat zgodi da vsak raje sam rešuje težave, kar pa ni najbolj učinkovito.

 

Ekipe ugotovijo svoje prednosti in slabosti

Med igrami se hitro pokažejo tako slabosti kot prednosti posameznikov. Vendar pa je cilj team building-a za podjetja ta, da skupaj rastejo kot ekipa in premagajo svoje slabosti preko iger.

 

Team building za podjetja- 10 pogostih vprašanj in odgovorov

 

Ali se zaposleni radi udeležijo teambuildingov za podjetja?

Po naših izkušnjah se zaposleni zelo radi udeležujejo zabavnih team building programov za zaposlene, kjer ne rabijo pretirano razmišljati in se team building cilji dosežejo skozi samo igro. Malo manj so jim zanimivi team building-i, kjer morajo veliko razmišljati in se obremenjevati o tem kaj bodo rekli, saj jih morda preveč spomni na službeno okolje. Zato organizirajte team building z ekipo Paintball Ljubljana, kjer izvajamo izključno zabavne team building-e za podjetja.

 

Kaj se zgodi v primeru slabega vremena?

V primeru dovolj visokih temperatur nas tudi slabo vreme ne zmoti. Priporočamo pa, da glede na vremensko napoved, s seboj vzamete rezervna oblačila. V primeru rahlega dežja ali ploh program prilagodimo in poskušamo slabo vreme izzkoristiti v naš prid. V primeru zelo slabega vremena (za kar se ve par dni prej), se dogodek lahko tudi prestavi ali spelje v skrajšani obliki v naši indoor areni.

indoor paintball za otroke

 

Kaj moram prinesti s seboj ?

Pridite oblečeni športno ali pa imejte s seboj športen komplet oblačil. Dodaten komplet za preobleči po končani igri prav tako ne bo odveč. Priporočamo športno obutev. Najbolj pomembna stvar, ki je na team building za podjetja ne smete pustiti doma je polna vreča pustolovskega duha in dobre volje. 😉

Če nas boste obiskali poleti, ko so temperature visoke, imejte s seboj še kopalke ali kaj za preobleči, saj se bodo izvedle vodne igre.

 

Ali bomo počeli kaj nevarnega?

Ne. Paintball Ljubljana zagotavlja varno izkušnjo, saj bodo ob vas čez cel program prisotni izkušeni inštruktorji, ki bodo poskrbeli, da bodo igre potekale popolnoma varno in brez poškodb. Vendar pozor- ravnati morate odgovorno in tudi sami upoštevati vsa varnostna pravila, ki so vam sporočena pred začetkom igre.

 

Katera je najbolj popularna igra na team building-u za podjetja?

Najbolj popularna igra je laser tag, saj jo večina udeležencev še ne pozna, zato jim je ta izkušnja najbolj zanimiva. Igra je dober približek računalniški igrici. Poleti je zelo popularen water tag ali vodna zabava. To je zaključna igra, kjer je glavni in edini ciilj da se zabavate, sprostite, odkrijeta otroka v sebi, se zmočite in osvežite.

 

Ali je na lokaciji toaleta in elektrika?

Da, na lokaciji ponujamo graderobo, toaleto in elektriko.

 

Ali je na lokaciji mogoče kupiti hrano in pijačo?

Na lokaciji ne prodajamo hrane in pijače, zagotavljamo samo pitno vodo. Ponujamo pa možnost, da naročite katering ali najamete piknik prostor z ali brez žar mojstra.

 

Ali paintball boli?

Študija Minnesote Paintball League (vir 2) je pokazala, da je pri paintballu kot športu manj poškodb na 1000 igralcev, kot na primer pri tenisu ali nogometu. Večina poškodb nastane zaradi teka (zvin gležnja) in ne zaradi poškodb oči in kože, kot bi pomislila večina. Vsi udeleženci pa morate upoštevati varnostna pravila, ki veljajo na paintball poligonu. Možnost imate tudi izbrati milejšo različico paintballa- low impact paintball, z enako mero zabave.

 

igre timsko delo

Low impact Paintball markerji, ki čakajo na vas.

 

Ali je laser tag nevaren za oči?

Ne. Laser, ki prihaja iz taggerja (puške), je povsem nenevaren in neškodljiv za oči in kožo.

 

Kako najdem park Paintball Ljubljana?

Park Paintball Ljubljana se nahaja v čudoviti naravi Krajinskega parka Ljubljansko barje, s pogledom proti vrhovom Julijskih alp in na Krim. Zaradi zelenega ambienta, reke Ižice, ki teče ob našen poligonu ter pesmi ptic, žuželk in žab, boste pozabili, da se nahajte le 10 min iz centra Ljubljane. Ob prihodu nudimo veliko parkirišče z možnostjo parkiranja avtobusov za večje skupine.Google maps: Paintball Ljubljana, Križišče Ižanske ceste in Hauptmance. Do nas vodi tudi ljublanski potniški promet- avtobus 19i.

Poglejte si naš poligon s ptičje perspektive.

 

 

Še nekaj za možgane – zgodovina in razvoj team building-ov za podjetja

 

McDougall (1920) je zaslužen za izvedbo prvega team building-a za podjetja. Uvedel je različne pogoje, potrebne za dobro delujočo skupino.

Pojav team building ideje lahko zasledimo v poznih dvajsetih in zgodnjih tridesetih letih prejšnjega stoletja z zdaj že klasičnimi študijami Hawthorne. Ti so vključevali vrsto raziskovalnih dejavnosti, namenjenih poglobljenemu preučevanju dogajanja s skupino delavcev pod različnimi pogoji.

Elton Mayo (1933), eden od prvotnih raziskovalcev, je opozoril na nekatere kritične pogoje, ki so bili ugotovljeni za razvoj učinkovite delovne skupine. Te ugotovitve raziskav so spodbudile podjetja, da resno razmislijo o zamisli, da bi svoje zaposlene razvrstili v učinkovite delovne skupine in so še danes pomemben vidik za razvijalce kadrov.

 

O nas

 

Ekipa Paintball Ljubljana razveseljuje in ponuja različne aktivnosti že polnih 12 let. Za vsako generacijo in posameznika se nekaj najde. Aktivnosti začenjamo že s 6. letom starosti, z nerf rojstnimi dnevi. Nadaljujemo z laser tagom in otroškim paintballom ter paintballom za najstnike. Otroci in najstniki imajo prilagojene markerje, po 15 letu pa se v igro lahko zključite tudi s pravimi paintball markerji. Zato hitro najdite aktivnost zase in za svoje sodelavce in se udeležite epskega team building-a za podjetja, ki ga zagotovo ne boste pozabili.

 

paintball Ljubljana

 

Viri

 

1Does Team building work?