Kaj je team building – in njegove prednosti izvajanja na prostem

Se sprašujete kaj je team building?

Team building ali “gradnja ekipe” je tehnika povezovanja ljudi, ki delujejo v enakem podjetju ali na projektu. Team building se izvaja izven delavnega časa in izven poslovnih prostorov podjetja.

Nihče ne more sam zaigrati simfonijo. Zanjo je potreben cel orkester“.

-Halford E. Luccock

Skupine zaposlenih imajo najraje aktivne team building programe, kot so na primer rafting, paintball, obisk adrenalinskega parka, kmečke igre, družabne igre na prostem, itd.

Teambuilding programi se veliko krat izvajajo v notranjih prostorih, mi pa za spremembo predlagamo team building na prostem. V nadaljevanju članka izvedite, zakaj.

Kaj je team building

Tako kot gradbeniki gradijo hišo, tako lahko vsak šef v podjetju”zgradi” dobro uigrano ekipo in nudi dobro delovno vzdušje.

Eden izmed načinov, kako lahko pripomoremo h gradnji dobre ekipe, je dobro izbran in individualno načrtovan team building.

Team building ali “gradnja tima” je tehnika, ki se preko različnih aktivnosti in izzivov trudi povezati udeležene, saj v njih skupaj delujejo da razrešijo problem in sledijo cilju. Vsako medsebojno sodelovanje zahteva komunikacijo, medsebojno zaupanje, razumavanje, poslušanje, iskanje rešitev in akcijo.

kaj je team building
Če je program dobro zasnovan, udeleženci med programom ne razmišljajo o tem, da se morajo pogovarjati, sodelovati si pomagati itd. – do tega pride spontano. Tako se cilji team buildinga izvajajo v ozadju čiste zabave in pustolovskega duha.

Dobro uigrana ekipa, ki premore dobro komunikacijo in medsebojno sodelovanje in vzpodbujanje, pripomore k uspešnosti in učinkovitosti podjetja. Poleg tega vsak rad deluje v okolju, kjer se čuti sprejetega in upoštevanega.

Vsaka gradnja dobre ekipe se začne pri dobrih temeljih – kot gradnja hiše.

Ravno zato je potrebno, da vsak šef pozna svojo ekipo in da ekipa pozna cilje podjetja. Na podlagi tega lahko izbrete aktiven in zanimiv team building program. Med team buildingom spoznate ne le samega sebe, ampak tudi ostale udeležene.

Ko omenimo besedo team building, marsikdo zavije z očmi. Verjetno zato, ker so izbrane igre bile preveč monotone in nezanimive, kar lahko hitro postane zaposlenim v podjetju v napoto. Ravno zato naj bo team building program individualno izbran in oblikovan ter prilagojen interesom udeležencev.

Na trgu najdemo različne ponudnike, ki ponujajo pestre team building programe: kreativni oz. umetniško naravnani, adrenalinski, poučni, strokovni, kulinarični, pustolovski, športni in temu podobni teambuildingi. Kateri program pa je primeren za vaše zaposlene? To boste ugotivili vi.

Tehnika team buildinga se uporablja za boljšo motiviranost in krepitev družbeno socialnih odnosov v skupini zaposlenih/sodelavcev preko iger in različnih aktivnosti. Običajno so to naloge in izzivi, pri katerih morajo udeleženci delovati kot kohezivna enota, da skupaj dosežejo cilj oz. rešijo problem – kot v podjetju, kjer se vsakodnevno srečujejo z novimi izzivi.

Zakaj team building

Gradnjo tima si morate vzeti kot nekaj sproščujočega in zabavnega. Naj to ne bo dogodek, kjer bodo udeleženi napeti in ves čas gledali na uro, če vse poteka po planu.

Vsak šef rad vidi, da njegova ekipa deluje uigrano, da se zaposleni med seboj poznajo, da imajo med seboj dobre odnose in da med seboj znajo komunicirati. Vsak zaposlen pa se radi čuti sprejetega v okolju, kjer deluje. S team buildingom začnemo razbijati in povezovati različne skupine, ki se formirajo znoter podjetja. S tem pa povečujemo pripadnost podjetju.

Ravno zato je bila “izzumljena” posebna team building tehnika, ki krepi komunikacijske sposobnosti, sposobnost izražanja mnenja, poslušnost, uigranost, sodelovanje, medsebojno zaupanje in medsebojno pomoč zaposlenih v podjetju ali skupini ljudi, ki skupaj deluje na projektu.

Ljudje v povprečju preživijo približno 13 let in dva meseca svojega življenja na delovnem mestu. (vir 1)

Poleg tega le slabih 8% našega časa preživimo zunaj. Preostali čas gre preživljanju časa doma, v avtu, na delu in drugu. In če posplošimo, 87% našega časa preživimo v notranjih prostorih.

To pa niso zanemarljive številke kajne?

kaj je team building
Raziskava (vir 2) NHAB (The National Human Activity Pattern Survey) kaže, da le slabih 8 % našega časa preživimo zunaj. Preostali čas preživimo v zaprtih prostorih in avtu. Čas pandemije je situacijo verjetno še poslabšal, zato je več kot potrebno, da ohranjamo aktivni stil življenja in dela.

Zakaj team building na prostem?

Ker se je tekom pandemije v zadnjih dveh letih sistem dela precej spremenil.

Na začetku smo vsi skupaj plavali v tem, da je bilo vse več dela od doma – dela na daljavo. Nekatera podjetja so se odločila ta sistem ohraniti vse do danes. Poleg tega je bilo potrebno vložiti veliko truda in discipline, da se je vzpostavila ločnica med delom in zasebnim življenjem.

Prednost takšnega načina je, da se je vse več podjetij prilagodilo elektronskemu razvoju in se je naučilo uporabljati virtualne pripomočke in aplikacije za vzpostavljanje stika z zaposlenimi. Občutno manj je bilo sestankovanj in dela na delavnem mestu- večina sestankovanj je potekalo in še poteka preko “zooma” in podobnih aplikacij.

Pa vendar, nič ne more prekašati druženja v živo in še boljše, na prostem.

kaj je team building
Namesto virtualnega ali klasičnega team buildinga, ki se v večini primerov odvija v notranjih prostorih, letos privoščite svojim zaposlenim team building na prostem!

Ker se še vedno včasih komu lahko zazdi, da je teambuilding korporativna neumnost, zaradi katere se vsi počutijo neprijetno in ovira dejansko delo, predstavljamo par primerov zanimivega team buildinga na prostem, ki temu nasprotuje:

 • rafting
 • paintball
 • laser tag
 • obisk adrenalinskega parka
 • družabne igre na prostem
 • odbojka, nogomet, košarka na prostem
 • piknik
 • iskanje zaklada
 • kmečke igre
 • delavnice, kot na primer snemanje video reklame na prostem kot predstavitev vaše ekipe ali izdelek vašega podjetja

Cilj team building -a

Dober team building mora dati željeni rezultat in doseči cilj.

Cilji team buildinga so:

 • povezovanje oddelkov in zaposlenih ne le po vertikali preko vodij, ampak tudi po horizontali
 • naučiti se upoštevati razlike posameznih članov
 • razvoj potenciala, talentov posameznika in ekipe
 • povezovanje preko nenavadne, nevsakdanje izkušnje
 • pridobljeno znanje prenesti v delovno okolje s čimer se lahko poveča konkurenčna prednost podjetja
 • cilj vsakega šefa pa je, da v podjetju deluje motivirana in uigrana ekipa, ki zna dobro komunicirati, sodelovati in si medsebojno zaupa

Cilji team buildinga na prostem:

 • zmanjšanje ravni stresa
 • izboljšanje fokusa in koncentracije
 • vzpodbujanje aktivnega življenjskega stila, saj večino delavnega časa preživimo v zaprtih prostorih, avtih, doma ipd.
 • da se zaposleni med seboj spoznajo še izven delavnega okolja
 • prebujanje potenciala in motivacije zaposlenih v naravnem okolju

Zdaj, ko veste kaj je team building, naj opišemo kako izgleda team building pri nas

Paintball Ljubljana vas vabi, da se udeležite odličnega teambuilding-a v zelenem ambientu med Barjanskimi ravninami, obdanimi z vodo in prečudovitimi pogledi na vrhove Kamniško Savinjskih alp in Krim. Naš program za team building vas bo navdušil, saj smo za vas pripravili igre, ki jih skoraj nihče še ni preizkusil.

people playing team building za podjetja
team building za podjetja

Naš team building program je sestavljeni iz iger in aktivnosti, ki vzpodbujajo interakcijo in sodelovanje ljudi:

 • Mini oviratlon
 • Slepi paintball
 • Paintball smučanje
 • Paintball
 • Laser tag
 • Vodne igre
 • Piknik
 • Družabne igre na prostem

Kot vidite, vam na Paintball Ljubljana ne bo dolgčas. V nadaljevanju opis iger, da se ne boste več spraševali, kam iti na dober team building:

Mini oviratlon

Pri prvi aktivnosti je cilj predvsem izboljšati medsebojno komunikacijo in medsebojno pomoč. Vsaka ekipa mora skupaj premagati naš mini oviratlon, ki ima 9 postaj. Seveda pa ne bo šlo brez medsebojnega posveta in zasnovo taktike; boste poslali “hitrega” člana naprej, da gre čez vse ovire in se nato vrne pomagati? Ali bi bilo boljše, da sproti pomaga vsem članov in nato sam čim hitreje premaga ovire?

team building na prostem
Teambuilding igra mini oviratlon, kjer je na preizkušnji sodelovanje, premagovanje ovir in medsebojna pomoč.

Paintball smučanje

Tokrat boste preizkusili svojo komunikacijo, motorične sposobnosti, ravnotežje in uigranost.
Udeleženci se postavite na smuči eden za drugim Vsako nogo posebej boste zatakneili za vrvico, pritrjeno na smuči. Tako morate vsi skupaj hkrati premakniti levo in zatem desno novo itn., da pridete čim bliže tarčam. Skupaj morate ujeti ritem in se pomikati proti tarči. Tarča je odaljena 40 metrov.

Slepi paintball

Udeleženci se razdelijo v pare po dva. Najbolj optimalna kombinacije para je, da sta skupaj dva ki se med seboj najmanj poznata. En igralec v paru ima prevezane oči in ima v roki paintball marker. Njemu je odvzet vid. Drugi igralec je brez markerja. Njemu je odvzeta akcija – reakcija. Naloga tistega, ki vidi je, da ustno usmerja svojega soigralca in mu sporoča, kje so njune tarče – vsi ostali udeleženci.

Na preizkušnji bo sposobnost jasne in hitro odzivne komunikacije, mirna roka, poslušnost, zaupanje in sodelovanje.

Adrenalinske igre

PAINTBALL

Udeleženi se razdelijo v dve ekipi. Paintball Ljubljana ima za vas pripravljeno vso potrebno zaščitno in ostalo opremo. Vse kar potrebujete vi, so športna oblačila in dobra volja.

Ko vas oblečemo v kombinezone, dodamo zaščito za trup, rokavice in masko, vzamete paintball markerje, se odpravite do svojih začetnih baz in igra se lahko prične. Paintball je adrenalinski šport, kjer s pomočja paintball markerja markiraš svoje nasprotnike. Marker ravno zato, ker z njim markiramo nasprotnike z barvnimi kroglicami. Ko je ena ekipa eliminirana, zamenjamo strani.

Pri nas nobena fantovščina ne poteka brez paintballa.

LASER TAG

Trenutno najbolj popularna igra pri nas in izredno primerna za mešane skupine. Igrajo jo otroci od 7. leta naprej in odrasli otroci, od 18. leta naprej. Seveda se zahtevnost scenarijev iger razlikujejo glede na starostno skupino udeleženih. Vsak igralec dobi svoj laser tag set, ki je sestavljen iz dveh kosov; taggerja in naglavnega senzorja.

Laser tag spominja na računalniško igro, saj je oprema izredno natančna. Ravno zato prvo igro posvečamu merjenju, ciljanju in ogrevanju. Ko te nasprotnik zadane, ti naglavni senzor zavibrira. Ko te zadane 5-krat, izgubiš vsa življenja in moraš teči nazaj v bazo, da dobiš nova. Nato lahko nadaljuješ igro. Interaktivna oprema in igre, kjer so vključeni še digitalna zastava, aktivacija in deaktivacija bombe, radiacija, tagger pištole itd.

Za lažjo predstavo pa si lahko pogledate še naš video:

https://www.youtube.com/watch?v=EdT3gHSZBz4

Kaj pa v primeru dežja?

V primeru dežja aktivnost lahko izvedemo na našem notranjem poligonu, kjer ponujamo igre kot so indoor paintball, indoor laser tag in indoor nerf rival.

indoor paintball
Indoor paintball je več kot primeren za deževne dni. Akcija poteka v klubu Cvetličarna.

4 glavni razlogi zakaj se odločiti za Paintball Ljubljana

 • doživetje nečesa unikatnega, še ne preizkušenega
 • pester teambuilding program, sestavljen iz petih iger
 • poligon v osrčju narave na 4000 m2 + poligon z baloni na 1000 m2
 • ves čas prisotni animatorji, ki skrbijo za varnost v poligonu in zabavo izven
team building smučanje
Unikatna igra paintball smučanje, ki je ne boste doživeli nikjer drugje.

ZAKLJUČEK

Upamo, da smo z zgornjim zapisom pojasnili, kaj je team building, kaj so cilji in zakaj priporočamo team building na prostem.

Ne glede na to, ali se odločite za team building na prostem ali v notranjih prostorih, za praznovanje rojstnega dne, fantovščino, dekliščino ali pa kar tako, vedite, da bo ekipa Paintball Ljubljana poskrbela, da boste svojega timskega prebudili v obeh vrstah okolja.

Pa veliko užitkov pri grajenju vašega team-a!

 • vir 1 : Huffpost. World news. We’ve Broken Down Your Entire Life Into Years Spent Doing Tasks
 • vir 2: Building green.We Spend 90% of Our Time Indoors. Says Who?