Paintball Ljubljana – okolica poligona

Naša okolica poligona Paintball Ljubljana je bolj pestra, kot si mislite!

Ljubljansko Barje, ki se razteza na 13.505 ha oziroma 135 km2 – to je 0,8 % slovenskega ozemlja, je polno zanimivosti. Ekipa Paintball Ljubljana predstavlja nekaj od teh znamenitosti in značilnosti.

 

Udeležili smo se naravoslovne delavnice

Ker je naš poligon del Ljubljanskega Barja, smo ob zaključku letošnje sezone udeležili naravoslovne delavnice na Ljubljanskem Barju, da razširimo naše botanično znanje. Predvsem je bilo še kako pomembno, da so nam predstavili invazivne tujerodne rastline, ki jih je potrebno iztrebiti, saj se lahko izkažejo za škodljive domorodnim rastlinam.

Zavod za ohranjanje naravne in kulturne dediščine Ljubljanskega barja se ukvarja pretežno z ohranjanjem kulturne dediščine in vzpostavljanjem habitatnih pogojev za ohranitev ogroženih barjanskih živalskih in rastlinskih vrst in deluje že od leta 2004.

Letošnji projekt, ki je podprt s strani MOL, se odvija na področju Žugovega tolmuna.

Ravno zato se je ekipa Paintball Ljubljana odpravila do čudovitega Žugovega tolmuna, ki se nahaja cca 800m južno od našega poligona. Žugov tolmun je zakladnica biotske raznovrstnosti. Tam najdemo mnogo različnih domorodnih vrst rastlin, pri zavodu ZOLB so zato vzpostavili habitatne pogoje za ponovno naselitev raka jelševca.

V sklopu tega projekta je tudi izvedba sedmih delavnic na temo spoznavanje zgodovine Ljubljanskega barja v povezavi z ohranjanjem pogojev biodiverzitete.

Gre za posebno varovani prostor sredi Krajinskega parka Ljubljansko barje, kjer imajo živali in rastline resnično svoje “privatno” domovanje. Zato je obisk zaželjen samo ob strokovnem spremstvu.

Večino delavnic zavod organizira za šolarje od tretjega razreda dalje in sicer za vse OŠ, ki mejijo na Ljubljansko barje. S tem želijo mladino ozavestiti o prijaznemu odnosu do narave.

Ekipa Paintball Ljubljana se zaveda, da ima okolica poligona Paintball Ljubljana ima zelo raznolik habitat in smo zelo veseli, da nas je zavod povabil na zanimivo delavnico.

 

Cerkev sv. Mihaela

V bližini stoji znamenita cerkev sv. Mihaela. Cerkev je bila zgrajena po načrtih znanega arhitekta Jožeta Plečnika v letih 1937-1939 v Črni vasi. Od našega poligona je s kolesom oddaljena cca 15min. To je absolutno ena izmed znamenitosti, ki je ne smete izpustiti, ko obiščete ljubljansko Barje.

Ker je cerkev grajena na barjanskih tleh, ki so znana po zelo poplavnati, močvirnati strukturi. Gradnja na takšnih tleh ne zagotavljaja stabilnosti stavbe, saj se lahko zlahka sčasoma posede. Ravno v ta namen je arhitekt uporabil izredno pomembne konstrukcijske lesene elemente- pilote, ki zagotavljajo stabilnost na močvirnatih tleh. Arhitekt je na zunanje zidove, tako kot pri knjižnici NUK, dodal poleg glavnega elementa- kamna, vložke opeke, ki fasado popestrijo. Prav tako so podobne arhitekturne prvine vidne pri stopniščnem dostopu, ki je postavljen pravokotno na cerkveno ladjo- enak koncept ideje pri NUK-u, kjer je  stopnišče oblečeno v črn podpeški apnenec, ki vodi do velike slavne čitalnice.

Seveda pa je okolica poligona Paintball Ljubljana polna presenečenj.

Ko se vam je v poletnem času “zaluštala” hladna osvežitev in ste se v trgovino odpravili po sladoled, ste v hladilniku nedvomno zasledili Ta Strletov sladoled. Ste vedeli, da je bil pridelan na območju Ljubljanskega barja?

 

Živali na Barju

 

Ljubljansko Barje velja za eno izmed najpomembnejših območij v Sloveniji, kjer je razširjen koščični škratec.

 

okolica poligona paintball ljubljana